Az anyajegyekről

A közönséges anyajegy a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az ún. atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

Mindannyiunknak van legalább néhány anyajegyünk. A közönséges anyajegyek leginkább a gyermekkorban és a serdülőkorban keletkeznek (egyes ritka formák már születéskor jelen lehetnek). Méretük változó, leggyakrabban néhány milliméter nagyságúak. Színük általában sötét, sárgásbarna vagy fekete. Lehetnek sima vagy egyenetlen felszínűek, közepükből eredhet egy-egy szőrszál, alakjuk kör alakú vagy szabálytalan. Határuk mindig éles.

Szélesebb értelemben anyajegynek nevezünk minden olyan bőrjelenséget, melyek éles határúak, maradandó jellegűek, színük vagy felszínük a környező bőrétől eltér. A hétköznapi nyelvben azonban csak az ún. festéktartalmú sejtekből (pigmentsejtmelanocyta) kiinduló jelenségeket nevezzük anyajegynek.

Az anyajegyek jelentősége abban rejlik, hogy hétköznapi ember számára, orvosi vizsgálat nélkül  nem különíthetők el sem az ún. atípusos anyajegyektől, amelyekből gyakran fejlődik ki bőrrák, sem magától a bőrráktól (melanomamalignum).